Saveti za pripremu za zimsku sezonu

on
Categories: Automobilske gume, Gume, Kamionske gume

Na početku zimske sezone potrebno je da obavite pregled guma na vašem vozilu, ili guma koje planirate da montirate za zimsku sezonu, kako bi vaša vožnja bila bezbedna i ugodna.

Pregled podrazumeva:

1. Proveru dubine šare
2. Proveru pritiska u gumama
3. Proveru rezervnog točak

Provera dubine šare

Dubina šare se meri od gornjeg sloja gazeće površine do dna najdubljeg kanala. Kod nas se dubina šare izražava u milimetrima. Kod većine novih guma ona iznosi 8 mm, a kod zimskih guma ova dubina je i veća. 

Po pravilniku Zakona o bezbednosti saobraćaja zakonski minimum za dubinu šare kod zimskih guma iznosi 4 mm. . Za vožnju po snegu potrebno je da šara bude dovoljne dubine da bi mogla da sabije sneg u kanale i izbaci ga tokom okretanja točka. Ako je šara plića, guma neće moći da zagrabi dovoljnu količinu snega i to direktno utiče na prijanjanje, upravljivost i bezbednosti tokom vožnje.

Provera pritiska u gumama

Pritisak se iskazuje u barima. Ukoliko vozite sa gumama koje imaju propisani pritisak, imaćete maksimalno prijanjanje i kontrolu.

Pritisak se proverava što češće, jer neodgovarajući pritisak u gumama može da dovede do određenih oštećenja i habanja guma

Pad temperature, kao i variranje temperature, utiču i na pad pritiska u gumama

Provera rezervnog točka

Većinu vremena rezervni (točak) se nalazi u prtljažniku vašeg vozila. Neophodno je da budete sigurni da je ona upotrebljiva  ukoliko vam slučajno zatreba. Predlaže se da I rezervna guma bude uključena u redovnu rotaciju guma na vozilu, tako da svaka od guma bude u jednom momentu rezervna. To je moguće samo ukoliko je rezervna guma dimenzije kao i sve ostale koje se nalaze na vozilu, ukoliko nije, dobra je ideja da se guma redovno pregleda i da se proverava pritisak vazduha.

Ovo su tri stvari koje možete redovno da radite kao pripremu za zimsku sezonu, kao i tokom sezone po potrebi.

0